Wat is BIM?

BIM is de toekomst van bouwen. Er wordt al jaren gesproken over digitalisering in de bouw. De laatste tijd merken we dat de belangstelling voor het BIM model sterk toegenomen is. Niet vreemd, want bouwen met BIM brengt een heleboel interessante voordelen met zich mee.

BIM, of Building Information Modelling, is een 3D digitaal model van een bestaande of geplande constructie. Het bouwinformatiemodel wordt opgebouwd uit verschillende objecten (bv muren, daken, ramen, …) waaraan informatie gekoppeld wordt. De gekoppelde informatie bestaat doorgaans uit technische specificaties en onderlinge relaties. Omdat het BIM model in de cloud beschikbaar gesteld wordt, kunnen alle betrokken partijen gelijktijdig aan het project werken.

BIM in de praktijk

Vooraleer het BIM bouwplan opgemaakt wordt, moet de huidige stand van zaken in kaart gebracht worden. Bij een renovatie zijn een totaalstation of een 3D laserscanner handige tools om de huidige situatie op te meten.

De architect stelt het BIM model op en stelt het beschikbaar in de cloud. Betrokken aannemers kunnen het model op hun beurt in de vorm van een IFC file inladen in de Leica tablet van het totaalstation. Op deze manier kunnen ze de punten uit het plan snel en nauwkeurig uitzetten op de bouwplaats.

Ook de werfleider kan op een efficiëntere manier werken dankzij BIM. Door tussentijdse scans te maken, kan de huidige situatie op regelmatige tijdstippen getoetst worden aan het ontworpen BIM model. Hierdoor kan sneller ingegrepen worden, wat uiteraard de oplevering en de totale kost ten goede komt.

Leica Geosystems heeft meerdere types scanners op de markt gebracht om de situatie snel en nauwkeurig in kaart te brengen. Per type zijn er verschillende mogelijkheden en kostprijzen, en dat maakt de scanners voor iedereen toegankelijk.

De voordelen van BIM

Het zal niet verbazen dat bouwen en meten met BIM een heleboel interessante voordelen met zich meebrengt.

  • Snellere doorlooptijd dankzij een efficiëntere werkwijze
  • Minimale kans op fouten tijdens het modelleren
  • Tijdswinst tijdens het modelleren omdat objecten hergebruikt kunnen worden
  • Minimale faalkosten
  • Efficiëntere samenwerking met betrokken partijen
  • Snellere uitwisseling van gegevens
  • Visualisaties van het project worden mogelijk vanaf de start

Wenst u meer informatie over totaalstations of 3D laserscanners om uw bouwproces in BIM nog beter op te volgen? Wilt u meer weten over het SCAN TO BIM proces? Contacteer ons nu.